perjantai 27. maaliskuuta 2020

Fysioterapiaa etäyhteydellä - mitä ja miksi?

Koronaviruksen aiheuttamien varotoimenpiteiden, kuten sosiaalisen etäännyttämisen, vuoksi moni ehkä välttää nyt terveydehuollon palvelujen käyttämistä muuten kuin välttämättömissä tapauksissa. Tämä on sinällään hyvä asia, sillä minimoimalla kasvokkain kanssakäymistä hillitsemme taudin leviämistä ja terveydenhuollon resursseja säästyy epidemian hallintaan ja sairastuneiden hoitoon. Riskinä on kuitenkin, että “pienten” vaivojen hoito lykkääntyy ja aiheuttaa myöhemmin painetta terveydenhuollolle. 

Freepik

Terveyskeskuslääkärin vastaanotolla oli 5,1 miljoonaa käyntiä vuonna 2018. Ylivoimaisesti yleisin käyntisyy oli tuki- ja liikuntaelin- sekä sidekudossairaudet yli 600 000 käynnillä. Kolmanneksi yleisin käyntisyy lääkärillä oli selkäsärky (>100 000 käyntiä) (THL 2019.) 

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien, kuten selkäsäryn, hoidossa fysioterapia on yksi tärkeimmistä hoitomuodoista, usein jopa ensisijainen hoitomuoto lääke-, injektio- tai leikkaushoidon sijaan tai näiden rinnalla. Yksi vanhimmista ja parhaista fysioterapian työkaluista on liike, eli terapeuttinen harjoittelu, jota voidaan ohjata myös etäyhteydellä laadukkaasti ja tehokkaasti. 
Tuki- ja liikuntaelinongelmissa kannattaa nyt kääntyä fysioterapeutin puoleen, joka etäyhteydellä pystyy haastattelemaan, tutkimaan ja ohjaamaan asiakasta yksilöllisesti ja turvallisesti. Fysioterapiaan voi hakeutua myös ilman lääkärin lähetettä.  

OmahaRehabGuru

Lisääntyneet etätyöt ja puutteellinen työergonomia voivat aiheuttaa ongelmia, joihin fysioterapeutilta voi saada avun. Suurin osa leikkausten (esim. tekonivel-, ristisitde-, olkapää- ja akillesjänneleikkaukset) jälkeisestä kuntoutuksesta voidaan ohjata etäyhteydellä, jolloin kuntoutuja ei altistu virus- tai muille taudeille vastaanotolla tai matkalla sinne. Myös Kela on suosittanut vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tapahtuvan etäyhteydellä 31.5. asti, mikä on osoittautunut pääasiassa toimivaksi ratkaisuksi Terapia Pilgrimin asiakkaille. 

Etäfysioterapian etuja: 
  • - Sopii lähes kaikille 
  • - Turvallinen, ei altistusta taudinaiheuttajille 
  • - Yksilöllisesti räätälöidyt ohjeet 
  • - Tietoturva ja potilastietojen käsittely lain vaatimusten mukaan 
  • - Säästää terveydenhuollon resursseja 

Ajan etävastaanotolle voi varata kätevästi netistä tai Terapia Pilgrimin Facebook sivun Varaa nyt-napin kautta 


Lisätietoja: hanne.rainesalo@terapiapilgrim.fi, puh. 0409632113. 


Lähde:

THL 2019. Perusterveydenhuollon avosairaanhoidon vastaanoton asiakkaiden käyntisyyt vuonna 2018Tilastoraportti 19/2019. Verkkojulkaisu <http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019052817424> [18.3.2020] 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Fysioterapeutin etäohjaama liikunta pienryhmässä - uusi palvelu

Tavanomaisesta ryhmäliikunnasta tai pienryhmävalmennuksesta fysioterapeutin ohjaama liikunta erottuu sillä, että  fysioterapeutin asiakkaa...