sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Tunnetta fysioterapiaan eläinavusteisin menetelmin


Omat kokemukset eläinten parissa


Asuin lapsuuteni ja nuoruuteni pienessä pitäjässä kerrostalossa. Vanhempien mielestä eläimet eivät kuulu kerrostaloelämään. Yritin omia ratkaisuja; toin metsähiiren huoneeseeni lemmikiksi, josta tosin jouduin luopumaan samantien ja viemään hiirulaisen takaisin sinne kivenkoloon mistä sen löysin. Sama tarina toistui aikuisen kissan ja kissanpennun kanssa, kissat palautuivat takaisin omistajilleen. Jatkoin koiraystävän löytämistä ja naapurien iloksi (tai riesaksi) kävin tarjoamassa ulkoilutus apuani. Kunnes koitti päivä, että sain ihan oman akvaarion. Sain seurata kuinka miljoonakalat synnyttivät ja pienet poikaset olivat vaarassa joutua isompien lehti- ja kultakalojen ruuaksi. Näppärä isäni asensi akvaarioon välilasin, jota pidettiin sen aikaa, että pienet miljoonakalan poikaset saavuttivat aikuisen kalan koon. Kultakala sairastui eväruttoon ja sille hankittiin oma pieni "sairastupa", jossa lääkeaineessa kalaystävää lilluttelin, kunnes oranssille kultakalalle kasvoi uudet evät, -tosin valkoiset. Osoitin vanhemmilleni eläimiin kohdistuvaa huolenpitoa niin, että sain tutustua myös marsun ja hamsterien elämään.

Vieläkin ihmettelen miksi luovuimme marsusta, kun se alkoi vanheta? Miksi en saanut pitää marsua sen luonnolliseen kuolemaan asti? Marsu annettiin ystäväni perheeseen, joka huolehti rakkaasta marsustani sen vanhuuden päivät ja saattoivat sen viimeiseen lepoon. Jouduin myös luopumaan hamstereistani, kun niille tuli ikää. Onneksi hamsterit saivat rakastavan uuden kodin vanhuuden päiville. Olen kokenut häpeän tunnetta siitä, että olen joutunut luopumaan jyrsijöistäni niiden vanhuuden päivinä. Ja olen pohtinut pitääkö kuolemaa pelätä?

Jotta lapsuusajan muistot eivät jäisi lukijalle näin ankeiksi, niin kerronpa tähän väliin hyvätkin asiat. Sain mahdollisuuden käydä ratsastamassa. Äitini saattelemana ekaluokkalaisena aloitin "heppaurani" sh-ravurilla talutusratsastuksessa ja siitä lähtien olen hevosen tuoksuja kantanut vaatteissani. Teini-ikäisenä muutimme omakotitaloon ja sain ihan ikioman labbiksen. Vieläkin Masin muisto nostaa kaihon kyyneleet silmiini. Kiitos. Masin kanssa sain kokea elämän murrosvaiheet: rakastumiset, eron tuskat, lapsuudenkodista muuttamisen, esikoiseni syntymisen. Neljätoista vuotta. Kiitos Masille. Kiitos vanhemmilleni.

Nämä kokemukset ovat eläneet sisälläni vahvoina. Tunnen suurta tuskaa, kun olen joutunut luopumaan aikuisiän eläinystävistä ennen aikojaan. Poni joutui auton töytäisemäksi ja jouduttiin lopettamaan. Kissaäiti katosi luotamme, kun pennut lähtivät uusiin koteihin. Uskollinen kissamme raahautui kotiin takajalka katkenneena.  Suloinen kissanpentuni löytyi kylätieltä auton yliajamana. Ennenaikainen kuolema on aina surullista. Yllättävistä tilanteista selviämiseen tarvitsemme tunnetaitoja.

Tunnetaidot ja muovautuvaisuus


Tunnetaidot opimme lapsuudessa, mutta onneksi niitä voi opetella läpi elämän. Aivot ovat plastiset, muovautuvaiset ja leikkisästi sanonkin, että  "omia aivoja on hauska huijata". 


Neurofysiologia antaa meille tieteellisen todisteen siitä, että huijaus on hyväksi silloin, kun käytämme sitä oikein. Halvaantuneen yläraajan kuntoutuksessa tavallisen peilin kautta tapahtuva liikehoito rentouttaa spastisen käden kevyeen liikehoitoon, aivot alkavat uudelleen oppia miten halvaantunut "kuollut käsi" liikkuu ja tuntoaistimuksetkin nousevat tietoisuuteen hiljaa hiipien, kun kuntoutuja vaan antaa ajatukselle mahdollisuuden. Työssäni fysioterapeuttina neurologisessa kuntoutuksessa nämä asiat ovat tuttuja menetelmiä jo vuosikymmenten ajan. Kun katsoo ja seuraa keskittyneesti oikeanlaista liikettä, niin aivojen motoriselle kuorikerrokselle palautuu takaisin menetetyt liikemallit. 

Lasten kuntoutus eroaa aikuisten neurologisesta kuntoutuksesta siinä, että nämä liikemallit ovat jääneet poikkeavassa kehityksessä vajaiksi ja terapiassa luodaan nämä mallit alusta alkaen.

Usein meidän mieli estää oppimisen, olkoon sitten tavoitteena motorinen- tai psykologinen oppiminen. Tähän mielen estämisen oppimiseen minulle tarjoutui mahdollisuus kymmenen vuotta sitten osallistua vuoden kestävään menetelmäkoulutukseen, joka sopii minulle "kuin nenä päähän" eli pohjalla on oma vahva kokemus  ja oivallus menetelmän toimivuudesta omassa elämässäni. 

EASEL/AASEL -menetelmäkoulutuksen kautta sain vertaistukea ja tieteellistä pohjaa miten eläinavusteisia menetelmiä voidaan käyttää terapiassa apuna. 
  • EASEL = E viittaa hevosten avulla tapahtuvaan toimintaan 
  • AASEL = A viittaa eläinten avulla tapahtuvaan toimintaa, 
  • EASEL/ AASEL = A (assisted, avusteinen) S (social, sosiaalinen) E (emotional, tunteet) L (learning, oppiminen). 
Kiitos Mari Louhi-Lehtiön tästä menetelmän Suomeen tuomisesta.


Neurologisessa kuntoutuksessa eläintyöpari tuo terapiaan lisää nostetta. Ystävällinen, iloinen koirimus loihtii lempeät eleet ja ilmeet kuntoutujan olemukseen. Hyvänmielen hormoonituotanto käynnistyy, stressi, ikävät (kivun) tuntemukset vähenevät ja liikeharjoitukset monipuolistuvat eläinavusteisessa kuntoutuksessa.
Eläinavusteisuus kognitiivisessa lyhytterapiassa


Kognitiivisessa terapiassa olemme kiinnostuneita miten negatiiviset tunteet vaikuttavat tekoihin. Olemme kiinnostuneita saamaan näkyviksi tunnelukkoja voidaksemme olla itsellemme se paras aikuinen vanhempi, joka meiltä lapsuudessa puuttui. 


Eläintyöpari houkuttelee nämä tunteet näkyviksi, erityisesti ne tunteet joista olet jäänyt paitsi lapsena. Tunnelukoissa piehtaroiva ihminen usein tukeutuu voimakkaasti eläimeen, kuten terapeutin eläintyöpariin. Ilahtuu silmiinpistävästi eläintyöparista, haluaa halia/ kosketella/ leperrellä käyttää pienen lapsen omaisia ilmaisumuotoja kohdistaen nämä eläintyöparille. Näin tunnelukoista kipuileva ihminen saa harjoitusta tavasta miten voisi puhutella omaa sisäistä lastaan silloin, kun tunnelukko ottaa vallan ja estää toimimaan tavanomaisissa arjen asioissa.

Eläintyöpari voi aiheuttaa asiakkaalle myös kielteisiä tuntemuksia, kuten pelkoa. Silloin pääsemme pohtimaan miltä eläintyöparin aiheuttama pelko tuntuu kehossa, missä osaa kehoa se tuntuu, miten voimakkaalta se tuntuu, miltä etäisyydeltä voit katsoa pelkoa (eläintä). Jos pelko tuntuu jaloissa, voidaan kinesteettisen aistimuksen kautta tunnustella miltä liike jaloissa tuntuu, auttaako jos jalkoja tällöin liikuttaa? Jos pelko tuntuu rinnassa, auttaako jos viet käden rinnalle ja annat sen lempeästi vain olla siinä. Kokemukseni kuntoutusta toteuttavana fysioterapeuttina voin sanoa, että auttaa. Siitä kertoo spastisuuden vähentyminen (passiivisen liikkeen vastustus vähenee), lempeys kasvoilla, hengityksen rauhoittuminen. Ja koiratyöparini kertoo saman esittämällä rauhoittavia signaaleja: lipaisee suupieliään, kääntää kyljen asiakkaalle, käy lepäämään kyljelleen lattialle ja huokaisee. Huokaistaan yhdessä.
Eläintyöparin koulutusKuten meidät terapeutitkin on koulutettu asianmukaisella tavalla ammattiamme harjoittamaan, tulee myös eläintyöpari kouluttaa työtehtäviin. 

Terapiassa työskentevä eläin on rehellinen, luotettava, yhteistyökykyinen, toiminnaltaa ennakoitava,  ongelmanratkaisukykyinen ja terve niin fyysisesti kuin psyykkisesti. 

Omat eläintyöparini olen kouluttanut tähän työmenetelmään hakemalla oppia hevosten ja koirien koulutuksesta niin kirjallisuudesta kuin kursseilta sekä kuunnellut viisaita kokeneita hevosmiehiä ja -naisia ja iloisten hyvätapaisten koirien omistajia. 

Nykyään on (onneksi) saatavilla myös erilaisia testejä, joilla saadaan tietoa altistamatta koiraa pelolle. Testitulokset kertovat mm. koiran kyvystä lukea ihmisen elekieltä, ongelmanratkaisutaitoa, muistia, itsehillintää. Nuorin koirani, Taimi australian labradoodle, s.26.4.2018, sai smartDOG PENTU -testistä seuraavanlaisia tuloksia: 
  1.  ongelman ratkaisu osiosta ajan 33 sek, kun kaikkien rotujen (289 kpl) keskiarvo on 62 sek. 
  1.  ihmisen eleiden ymmärtäminen 100 %, kun kaikkien rotujen keskiarvo on 91,9%.
Eläinten kouluttamiseen on saatavilla ammattitaitoisia eläintenkouluttajia. Kiitos Mirva Paasonen, eläintenkouluttuja Mikkelistä, jonka kanssa yhteistyö sujuu nykyaikaisesti etäyhteyden kautta. Mirva tehnyt lopputyön Tampereen Yliopiston käyttäytymisanalyysiperusteinen täydennyskoulutus v.2018 opinnoissaan aiheesta "Koiranhyvinvointi eläinavusteisessa työssä".
 
Koira-avusteisessa fysioterapiassa työparina kotikäynneillä uusin tulokas on Taimi. Taimin etenemistä tulevalla työuralla voit seurata instagramissa taimi.ald

 


Terapeutin työhyvinvointi


Omasta kokemuksestani voin myös todeta, että työhyvinvointia lisää merkittävästi eläintyöparin kanssa työskentely. 

Vastuu eläimen hyvinvoinnista: riittävästä tauosta/ levosta, ravinnosta, liikunnasta, tulee pidettyä kiinni ja samalla nämä hyvinvoinnin elementit tulee myös itse saaneeksi "siinä sivussa". 

Huomaan, että tauoilla (= siirtymiset kuntoutujien kotikäynneillä autolla ajaen), en pidä enää radiota auki, enkä puhu puhelimessa jotta koiratyöparini saa nukahtaa rauhassa. Oma jaetun tarkkaavaisuuden osaamisalue saa myös näinollen levätä hetken ilman radiosta tulevaa  tietotulvaa. 

Aistiva liikkuminen koirimuksen kanssa on mitä parhainta mielentaidon hallintaa. Koirimuksen kanssa kävellessä tulee sallia hänen nuuskutella, jos sen häneltä estäisit, niin kokemus olisi sama koirimukselle kun itseltäsi sulkisit silmät. Koirimuksen nuuskutellessa pysähdyt itsekin tähän hetkeen, saat hetken aikaa katsella ympärillesi, aistia ympäristöä. Oletko koskaan laskenut sekuntteja, kun koirasi pysähtyy nuuskuttelemaan? Onko siihen käytetty aika paljon vai vähän? Miten se aika vaikuttaa päiväsi kulkuun? Myöhästytkö mahdollisesti nuuskutteluun käytetyn ajan takia seuraavasta tapaamisesta? Olisiko silloin syytä pysähtyä tarkastelemaan ajanvarauskalenteria, onko tauot liian lyhyet? Entä jos itse käytät vastaavan ajan aistimiseen, sen ajan mitä koirasi nuuskuttaa. Huomaatko miten se tauotus vaikuttaa Sinun työhyvinvointiisi?
Eläinavusteiset menetelmät tutuksi


Tässä menneellä viikolla kotikäynnillä olikin läsnä kuntoutujan puoliso ja keskustelimme koira-avusteisesta fysioterapiasta. Hänelle menetelmä oli aivan vieras, vaikka hän itse on liikuntavammainen ja lapsuuden perheessä on koira. Tämän keskustelun innoittamana otin aikaa itselleni kirjoittaa tästä oivallisesta menetelmästä. Tuoda eläinavusteista fysioterapiaa näkyvämmäksi. Antaa toiminnalle sanat ja luettavaa tekstiä. Sekä kuvat, jotka
linkittyvät aiheeseen.

Mikäli kiinnostuit aiheesta niin asiakkaan tai kolleegan tulokulmasta käsin, olisi mukava tutustua ja vaihtaa ajatuksia. Minut tavoittaa parhaiten email 
virpi.hentunen@terapiapilgrim.fi  

Yrityksemme kotisivut soitteessa terapiapilgrim.fi ja facebookissa päivitämme ajankohtaisista asioista (linkkifb-sivulle kotisivuilla) ja instagramissa kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa: taimi.ald


Voi hyvin, hymyillään kun tavataan!Virpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Fysioterapeutin etäohjaama liikunta pienryhmässä - uusi palvelu

Tavanomaisesta ryhmäliikunnasta tai pienryhmävalmennuksesta fysioterapeutin ohjaama liikunta erottuu sillä, että  fysioterapeutin asiakkaa...