keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Fysioterapeutin etäohjaama liikunta pienryhmässä - uusi palvelu

Tavanomaisesta ryhmäliikunnasta tai pienryhmävalmennuksesta fysioterapeutin ohjaama liikunta erottuu sillä, että fysioterapeutin asiakkaalla on jokin haitta tai vaiva, joka tulee huomioida harjoittelussa. Fysioterapeutin ohjaama liikunta on meillä Terapia Pilgrimissä ryhmämuotoista ja siinä voidaan erittäin hyvin hyödyntää etäohjausta. Fysioterapeutin ydinosaamiseen kuuluu liikkeen havainnointi ja analysointi, joten esim. liikemallien korjaaminen onnistuu etänäkin. 

Freepik

Mitä se siis on? 


Fysioterapeutin ohjaama liikunta ei ole varsinaisesti kuntoutusta tai fysioterapiaa, sillä siinä ei muodostu hoitosuhdetta. Tämä tarkoittaa, ettei ohjauksesta tule esim. potilasasiakirjamerkintää ja palvelu on arvonlisäveron alaista. Sisällöllisesti fysioterapeutin ohjaama liikunta on kuitenkin hyvin lähellä terapeuttista harjoittelua, joka on yksi fysioterapian perusmenetelmistä. Mikäli kokee tarvetta syvällisemmälle henkilökohtaiselle tilannekartoitukselle ennen pienryhmässä aloittamista tai sen aikana, suosittelemme lämpimästi varaamaan ajan varsinaiseen etäfysioterapiaan nettiajanvarauksestamme. 

Some, mediat ja netti yleensä ovat nyt tulvillaan liikuntaan liittyviä neuvoja, vinkkejä ja videoita. Fysioterapeutin etäohjaamat pienryhmät sopivat lähes kaikille, mutta erityisesti heille, jotka kaipaavat yksilöllistä ohjausta ja palautetta harjoittelun aikana. Liikunnan terveysvaikutukset ovat kiistattomia, niistä voi lukea lisää esim. UKK-Instituutin sivuiltaEpävarmassa ja ehkä stressaavassakin tilanteessa, jossa nyt elämme, on kuitenkin erityisen tärkeää huomioida kokonaiskuormitus ja palautuminen. Fysioterapeutti valitsee ja muokkaa harjoitteita jokaisen osallistujan kannalta yksilöllisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Pienryhmiimme otetaan 2-5 osallistujaa ja harjoittelu räätälöidään kullekin yksilöllisesti sopivaksi. Välineitä ei tarvita, mutta niitä voidaan hyödyntää sen mukaan, mitä osallistujilta löytyy kotoa. Ryhmillä on eri painotusalueita, kuten selkä-, niska- tai polviryhmä. Myös oman porukan ryhmä on mahdollinen, kysy lisää!  

Pari sanaa lihasten harjoittamisesta 


Lihaskunnon kehittyminen vaatii säännöllisesti ainakin kaksi harjoituskertaa viikossa (Duodecim 2018). Myös kansalliset terveysliikuntasuositukset (kuva) kannustavat harjoittamaan lihaskuntoa kaksi kertaa viikossa. 

(UKK-Instituutti 2019)

Kehittyminen ja lihasvoiman lisääntyminen on nopeinta aloittelevilla kuntoilijoilla. Lihaksen voimantuottoon vaikuttaa hermotus, eli montako lihassolua "syttyy" osallistumaan työhön sekä lihassolujen koko, eli niiden poikkipinta-ala. Harjoittelun alussa hermotus kehittyy nopeimmin ja pitkään harjoitelleilla voimantuotossa korostuu lihassolujen koon merkitys (Erola 2001). Tästä johtuen myös kehonpainoharjoitteilla ilman välineitä saadaan hyvä harjoitusvaste etenkin vähemmän rutinoituneilla kuntoilijoilla. Tutkimuksissa seuranta-aika, jolloin on saavutettu mitattavia tuloksia on yleensä 3-12kk.

Miten pääsen mukaan? 


Jotta harjoittelusta saisi parhaan hyödyn, suosittelemme 3kk:n harjoittelujaksoa (ohjaus 1x/viikko). Etäohjaukseen osallistumiseen riittää älypuhelin, tabletti tai tietokone, jossa on mahdollisuus video- ja ääniyhteyteen. Käytössämme on Zoom-ohjelma, jota voi käyttää sovelluksella (Android, iOS) tai selaimessa (Chrome, Firefox). Harjoittelu kestää kerralla 45 min ja maksaa 60€/kkHarjoittelujakso on 1-3kk ja se maksetaan Holvi-verkkokaupan (tulossa huhtikuussa) kautta tai laskulla ennakkoon kuukausittain tai kertamaksuna. Etäohjaukset toteutetaan pääasiassa arkisin ilta-aikaan klo 18-20 välillä sekä tarvittaessa päivisin klo 10-13 välilläMainitsethan itsellesi sopivimman ajan ja päivän ilmoittautuessasi, niin pystymme huomioimaan toiveesi ryhmien suunnittelussa. 

Ilmoittautumiset ja tiedustelut sähköpostitse hanne.rainesalo@terapiapilgrim.fi Lähteet:

Erola 2001. Voimaharjoittelun akuutit ja pitkäaikaiset neuromuskulaariset ja kardiovaskulaariset vasteet keski-ikäisillä ja ikääntyneillä miehillä. Pro gradu-tutkielma, Jyväskylän yliopisto, Liikuntafysiologia. Verkkojulkaisu <http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-2001856496> [25.3.2020]

Duodecim 2018. Voimaharjoittelu – ohje keski-ikäisille ja sitä vanhemmille. Verkkojulkaisu <https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01079> [25.3.2020]) 

UKK-Instituutti 2019. Aikuisten liikkumisen suositus. Verkkojulkaisu <https://www.ukkinstituutti.fi/liikkumisensuositus/aikuisten-liikkumisen-suositus> [25.3.2020] 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Fysioterapeutin etäohjaama liikunta pienryhmässä - uusi palvelu

Tavanomaisesta ryhmäliikunnasta tai pienryhmävalmennuksesta fysioterapeutin ohjaama liikunta erottuu sillä, että  fysioterapeutin asiakkaa...